EL RACIONALISME EUROPEU: ARQUITECTURA FUNCIONALISTA

Nom: La Vil·la Savoie

Autor: Le Corbusier

Cronologia: 1928-1931

Estil: Arquitectura funcionalista

Material: Formigó, vidre i alumini

Sistema constructiu: Materials industrials

Ubicació: Poissy, França

Dimensions: 5m d’altura, 21,5 de llargaria i 19 m d’amplada

Tema: Edifici desinat al lleure familiar comunament conegut com: residència de cap de setmana

 

Nom: Pavelló Alemany

Autor: Meir Van der Rohe

Cronologia: 1928-1929

Estil: Moviment modern/ Arquitectura funcionalista

Material: pedra, acer i vidre

Sistema constructiu: Materials industrials

Ubicació: Barcelona

Dimensions: 18,48 m d’ample, 56,63 m llargaria i 3,10 d’alçada

Tema: Edifici construÏt per la exposició internacional de barcelona l’any 1929 en representació d’Alemanya.

 

En els dos edificis hi trobem estèticament una sèrie de semblances evidents tot i que la seva constitució interior està fonamentada en principis de construcció diferents. Mentre que en el Pavelló Alemany de Barcelona els elements de suport consten d’uns vuit pilars fabricats amb acer inoxidable que es caracteritzen per la seva petita amplada, la gran resistència i la forma de creu en la qual estan constituïts, en la Vil·la Savoie, el pes de l’edifici recau sobre uns elements denominats ”pilotis” que serveixen de fonament bàsic de l’edifici comunament fabricats de formigó armat.

Pel que fa als espais exteriors, el Pavelló Alemany, és un edifici que estèticament, provoca una sensació d’obertura i composició molt fluida que deixa entreveure el seu interior i en canvi la vil·la Savoie es d’una composició estètica més rígida i està força delimitada per la seva funció tant estètica com visual que no dóna tanta sensació d’obertura sinó que es caracteritza per una visió més seria del funcionalisme en l’arquitectura. Tot i així en els dos casos el predomini de les formes rectes i paral·leles tenen la redundància i la importància que l’estil indica.

Així doncs, aquesta diferència entre l’estètica oberta i tancada, també posa un límit important en la il·luminació interior, tot i que en les dues la il·luminació natural és bastant potenciada, el Pavelló alemany l’aprofita des de la seva constitució oberta mentre que la Vil·la Savoie es basta de grans finestrals de vidre. En els dos però l’ornamentació interior és d’un caràcter minimalista tot que en el pavelló alemany s’hi conjuguen d’altres disciplines enfocades al disseny que aporten un ritme diferent quant a la decoració a la Vil·la Savoie.

 

Les dues obres estan en completa harmonia amb l’estil funcionalista arquitectonic, ja que en els trets generals dels dos edificis es fa evident la clara influència d’aquest estil en els dos arquitectes a l’hora d’idear la construcció dels edificis. Hi trobem característiques com el predomín de la línia recta, el minimalisme en l’ornamentació, la distribució dels espais i sobretot la funció s’hi veu directament determinada a partir de la forma adquirida de les dues construccions.

Pel que fa a l’aportació dels dos arquitectes, en Le Corbusier hi trobem una gran intencionalitat a l’hora de conjugar ritme, espai i forma de manera molt precisa i limitada mentre que en Van de Rohe hi tobem un cert gust per la combinació d’altres disciplines aportant uns trets simbòlics diferents al minimalisme la simplicitat característica del funcionalisme arquitectònic.

 

Webgrafia:

https://es.wikipedia.org/wiki/Villa_Saboya_(arquitectura)

https://es.wikipedia.org/wiki/Pabell%C3%B3n_alem%C3%A1n_(Barcelona)

.https://es.slideshare.net/mcarmearanda/mies-van-der-rohe-pavell-alemany

 

 

Anuncios
EL RACIONALISME EUROPEU: ARQUITECTURA FUNCIONALISTA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s