Escultura catalana de finals del XIX

Josep Llimona – El Desconsol

SONY DSC

Miquel Blay – Els primers freds

449px-blay_fabregas_los_primeros_frios_2

Semblances:

El primer factor que interactua en les dues obres, és el context. Tant El Desconsol com Els primers freds, neixen en l’època on el modernisme català agafa molta força i el que es pretenia en camps com ara l’escultura, era produir un trencament amb el llenguatge realista el qual havia estat molt present en l’escultura del segle XIX.
Pel que fa als elements plàstics i tècnics, els dos artistes van utilitzar la tècnica de la talla per tal de produir l’escultura. A més, les dues obres tenen grans similituds tant estètiques com connotatives. Llimona i Blay, van emprar figures nues per tal d’esdevenir protagonistes de les dues escultures, en el cas de El Desconsol, una figura femenina, i en Els primers freds, dos personatges amb aparents edats bastant contrastades, així doncs, els artistes volien aconseguir atorgar un caràcter atemporal en les seves obres.
A nivell simbòlic, les dues obres aparentment comparteixen diverses connotacions, que evoquen directament cap a la nostàlgia, la soledat i referències a aquest tipus d’emocions.

Diferències:
En el que es diferencien les dues obres, és principalment, que mentre que Llimona va intentar adoptar un caràcter totalment modernista a l’hora de produir El Desconsol, Blay es va veure influenciat per un caràcter més realista tot i que la seva intenció era trencar amb el llenguatge realista i endinsar-se en el modernisme.
També és destacable la utilització de materials diferents en les dues obres, ja que l’escultura original del Desconsol està tallada en guix, mentre que Els primers freds va estar realitzada en marbre blanc.
A més a més, l’evidència que més ressalta per tal de diferenciar les dues obres, és la intenció que tenia l’artista en realitzar la peça concreta. El que sobta en El Desconsol de Llimona, és el protagonisme que té l’únic personatge que hi apareix que és tracta d’una figura femenina despullada en una posició que incita a reflexionar respecte al simbolisme de l’obra. En canvi, en Els primers freds de Blay, ell va constituir dos personatges els quals els dos esdevenen protagonistes, Blay va situar la figura d’un personatge de curta edat amb un altre personatge ja entrat en anys, els dos nus, per tal de contrastar la diferència entre ells dos.

Anuncios
Escultura catalana de finals del XIX

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s