POSTIMPRESSIONISME

unnamed

Nom: La nit estrellada

Autor: Vincent Van Gogh

Tècnica: Pintura a l’oli

Cronologia: 1889

Dimensions: 73,7 x 92,1 cm

Ubicació: Museu d’art Modern de Nova York

14fbd88633d24dcfddf9a6b62b48f403

Nom: Els jugadors de cartes

Autor: Paul Cézanne

Tècnica: Pintura a l’oli

Cronologia: 1889-1892

Dimensions: 47,5 x 57 cm

Ubicació: Museu d’Orsay

-Comparació

ITEM LA NIT ESTRELLADA JUGADORS DE CARTES
 Tècnica  Pintura a l’oli  Pintura a l’oli
 Espai  Perspectiva plana, superposició de plans.  Perspectiva plana, superposició de plans.
 Llum  Artificial, interna. Punts de llum creats aleatòriament amb artificiositat.  Externa, dificilment identificable. és podria dir que és artificial, tot i que és molt plana
 Color i dibuix  Colors sobretot freds, força saturats, i enfosquits en algunes zones.

Domina la pinzellada lliure que crea un efecte de moviment molt característic.

 Colors càlids i saturats en algunes zones, acompanyats de tons grisosos i foscos.

Dibuix de taca molt solta, que també defineix un estil molt propi de l’autor.

 Composició  Es tracta d’una composició més aviat asimètrica, estàtica respecte a la superposició de plans i superficial En aquest cas la composició és més simètrica tot i que hi manca l’exactitud, tancada, unitària tot i que només hi ha dos personatges i superficial.
 Temps i ritme  L’estil propi de l’artista fa que es crei una sensació de total moviment on hi manca el ritme equilibrat o repòs.  Aquí el ritme és més relaxat, ja que la sensació de moviment no és tan pronunciada.
 Textura La textura en aquest cas és molt rellevant a causa de les pinzellades de Van Gogh que creen un cert relleu a arreu de la seva obra. En canvi, en aquesta obra, la textura no té tant protagonisme.
 Interpretacció: Iconografia
Temàtica: paisatgística i simbòlica

Simbólica: es tracta d’un paisatge on el cel és on hi recau tota la importància de l’obra. També es pot destacar els xiprers que apareixen en primer pla del quadre.

Formal: El quadre va ser realitzant mentre Van Gogh estava internat en un centre de salut mental, allà pintava els seus quadres més característics on s‘hi mostra en plenitud la seva personalitat. En aquesta obra s’hi troben referències directes a la religió i la mort, pel protagonisme dels xiprers i l’església que es troba en el poble de fons.

 Temàtica: de tipus quotidià

Simbòlica: en l’obra hi destaquen dos personatges que estan jugant a cartes i s’emporten tot el protagonisme del quadre, mentre que un pla més enrere hi trobem una botella d’alcohol.

Formal: En aquest cas l’autor volia fer un retrat d’una escena que fes patent la vida quotidiana i el costumisme, que d’alguna manera ell s’hi sentia directament identificat.

Un cop havent analitzat els diferents aspectes dels dos quadres, veiem en ells certes diferències pel que fa a temàtica i tractament cromàtic, cosa que són factors remarcables per tal d’encasellar-los dins d’un moviment artístic-pictòric concret. Tot i així, també hi trobem algunes similituds, sobretot a l’hora de parlar sobre l’estil de pinzellada i la llibertat que aquest comporta sobretot en l’estil postimpressionista. També és destacable la manca de perspectiva formal o profunditat en les dues obres.

Així doncs, diem que la corrent Postimpressionista, és caracteritza sobretot per la personalitat que tenen totes les seves obres i l’èmfasi en l’estil lliure i característic quan es realitza el quadre. És un corrent molt destacable i sobretot que defugeix de tot allò formal anteriorment vist. Aquest fet donarà peu a l’arribada de les posteriors ”avantguardes”

Anuncios
POSTIMPRESSIONISME

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s