Enterrament a Ornans

gustave_courbet_-_a_burial_at_ornans_-_google_art_project_2-Catalogació:

Nom: Enterrament a Ornans

Autor: Gustave Courbet

Cronologia: 1849

Estil: Realisme (testimonial)

Tecnica: Pintura a l’oli

Suport: Llenç

Dimensions: 315cm x 668cm

Localització: Museu d’Orsay

Tema: L’autor en aquesta obra fa una representació el més realista possible d’un enterrament propi d’un poble rural, evocant la quotidianitat.

-Anàlisi formal:

Descripció:

En l’obra s’hi distingeixen un conjunt de diverses figures que actuen com una multitud uniforme que estan distribuïdes de manera que dominen tota l’horitzontalitat del quadre, tanmateix la gama de colors és de la mateixa tonalitat.

Tècnica:

Pintura a l’oli: es tracta de la barreja d’uns pigments que és barregen amb l’oli generalment d’origen vegetal per tal que actuï com aglutinant i doni la consistència necessària a la pintura, aquest tipus de pintura, implica una preparació prèvia pel suport (tela i fusta).

Elements plàstics:

El dibuix és de taca on la línia no és el més essencial de l’obra, sinó les pinzellades emprades per l’autor a l’hora de realitzar-lo. En el color hi predomina una paleta que es basa en tons freds i grisosos enfosquits amb certa intensitat i un to fosc. La llum que domina el quadre, és tènue tanmateix dona una certa claredat en les textures dels personatges i té una procedència indeterminada. La perspectiva que utilitza l’autor és lineal i no requereix gran talent per a la concepció de l’espai

Composició:

La línia d’horitzó es situa en la part superior dels personatges de tal manera que la creu és el punt essencial d’on deriva un eix diagonal i a la part superior s’hi destaca el clot el qual se li atorga tota la importància de l’esquema compositiu de l’obra.

Es tracta d’una composició tancada degut a l’aplegament multitudinari (composició unitària) dels personatges tot i que estan repartits per tot l’espai representat en el quadre, la simetria també és un tret destacable tot i que no és exacta tanmateix l’estabilitat que hi transmet.

Temps i ritme:

El temps és temporal ja la complexitat de l’obra s’engloba en un període concret. I el ritme és calmat tot i que és una obra on l’escena que s’hi representa hi ha una existència de moviment., però el quadre transmet la manca d’aquest.

Textura:

és una textura dominada per la tècnica la qual és acurada i precisa a l’hora de ressaltar les diferents textures presents en el quadre

Característiques de l’estil:

Va ser un estil nascut a França el qual, es va emprar aquest terme gràcies a Gustave Coubert (autor d’aquesta obra), que fou el màxim exponent en el realisme. Va ser un moviment que va trencar amb les normes de l’academicisme i destacava per la seva cura. Freqüentment era nominat un art d’obscenitat.

El seu objectiu principal era plasmar la realitat tal com era per a la visió dels pintors, d’una manera totalment objectiu, tot i així fent un esment a les diverses situacions socials de l’època.

-Interpretació

Iconografia:

-Temàtica: Es tracta d’una temàtica quotidiana la qual la podríem esmentar dins d’una temàtica en part, religiosa.

-Simbòlica: És tracta d’un enterrament presidit per personatges eclesiàstics, els quals donen sepultura a un cos que es troba en el forat que es veu en quadre, el qual és un enterrament amb tots els seus elements propis, com els diferents familiars del cos sepulcral i d’altres personatges els quals donen el sentit quotidià de l’obra com per exemple el gos.

-Formal: Els enterraments són popularment concebuts com l’ultim adéu tràgic que se li dóna a una persona que ha mort. És una situació més aviat trista i nostàlgica a causa del patiment emocional pel qual és passa quan algú del nostre entorn perd la vida.

Significat:

Es tracta d’una obra totalment figurativa amb diferents aspectes que vagen entre la quotidianitat i la religió on s’hi mostra un retrat col·lectiu. L’autor simplement va produir aquesta obra amb l’única intenció de plasmar la realitat de manera objectiva, cosa que era el fonament principal del realisme aplicat en la pintura.

Context historico-artistic:

L’autor va produir aquesta obra en un moment el que França atravesava un moment totalment crucial per culpa dels diversos canvis polítics que estava sofrint. A tot això se li suma la revolució industrial la qual va donar grans canvis a la societat europea de l’època. Era un període on el moviment realista pretenia representar tots aquests canvis patits principalment per la societat de manera objectiva.

L’autor i la seva obra:

Va ser una obra molt destacada sobretot pel renom que tenia Gustave Courbet en aquells moments gràcies a l’esplendor que va assolir el corrent realista.

Models i influències:

Courbet fou un pintor influenciat per la bellesa del naturalisme o els màxims representants de l’art clàssic degut als grans detalls anatòmics característics d’aquests.

Posteriorment, Courbet va ser un gran model per a pintors posteriors ja entrats en l’estil impressionista, degut al seu caràcter tan personal i la seva acurada tècnica les quals provocaven resultats increïbles i admirables.

Anuncios
Enterrament a Ornans

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s