Pintures negres de Goya: El Aquelarre

francisco_de_goya_y_lucientes_-_witches_sabbath_the_great_he-goat-CATALOGACIÓ

Nom: El Aquelarre, o El gran Cabrón

Autor: Francisco de Goya

Cronologia: 1819-1823

Estil: Romanticisme

Tècnica: Oli sobre arrebossat

Suport: Anteriorment: mur. Actualment; llenç

Dimensions: 140 cm × 438 cm

Localització: Museo del Prado (Madrid)

Tema: Tota la complexitat de la composició del quadre el podrem resumir a un aquelarre de bruixes.

-INTERPRETACIÓ

Iconografia:

-Temàtica: La temàtica general d’aquesta obra, seria definida com maligna o fins i tot com anit-religiosa.

-Simbòlica: L’obra està repleta de símbols foscos, malignes i inquietants d’origen quasi pagà que desperten gran inquietud i misteri dins la foscor en la qual estan integrats.

Formal: En aquesta obra, s’hi representen un gran conjunt de bruixes, realitzen una mena d’invocació satànica de manera que hi apareix un boc simbol del maligne segons la fe catolica.

Significat: D’alguna manera, aquest quadre vol transmetre un cert misteri i també provoca una gran inquietud la manera en què el boc s’impera sobre les seves súbdites, causant així una forta commoció.
És una representació de supersticions demoníaques heretades al llarg dels segles i d’alguna manera és vol transmetre l’horror i l’espant que podien arribar a causar aquestes supersticions en la societat de l’època.

Dins de la seva connotació, també es podria destacar que la dona representada seguda en un dels extrems dels quadres, representa l’amant de Goya, cosa que causa més expectació en saber quin significat li donava realment l’autor.

D’altres connotacions són atorgades a partir de les intencions en certa manera satíriques de Goya que pretenia representar la part més ignorant d’una societat immersa en una atmosfera d’hipocresia i ignorància.

Funció: La funció és una de les parts més curioses del procés d’aquesta obra, ja que Goya la va fer exclusivament per ornamentar la casa on vivia en una de les etapes més desconcertants de la seva vida i d’aquesta manera, s’envoltava dels seus propis sentiments i del seu propi art. Així que, m’és que una simple funció d’ornamentar, és podria dir que també realitza la funció més commovedora, és a dir, una expressió dels propis sentiments, idees, sensacions i emocions provinents del rerefons interior del qual Goya n’extreia tota la seva inspiració.

Context històrico-artístic: Podríem definir el context històric a través del moviment del Romanticisme (pre-romanticisme), tot i que l’art de Goya és molt difícil d’integrar-lo en un moviment artístic en concret ja que la gran extensió i diversitat de les seves representacions fan difícil situar el seu estil evolutiu i tan personal, en un moviment determinat. Peró les característiques del romanticisme s’ajusten en certa manera a aquest quadre, ja que és un moviment que busca la llibertat i es concep com una manera de sentir i concebre la natura, la vida i l’ésser humà. A més, ens podem basar en què els artistes buscaven fugir d’alguna manera de la realitat i buscar una llibertat pròpia, que en aquest cas s’amaga en mons foscos i fantàstics.

L’autor i la seva obra: Goya, és un dels màxims exponents principals en l’art pictòric espanyol durant el segle XVIII i part del XIX, ja que es caracteritza per les seves obres tan úniques que defineixen a la perfecció tot el que es volia transmetre a través d’una plasmació de la realitat, tot i que també, les seves obres es veuen influenciades per diferents etapes de la seva vida on en aquest cas hi destaquen la foscor, el terror i d’alguna manera, la tristor o la malenconia.

Models i influències: En ell van influir pintors com Luzán, Giaquinto o Francisco Bayeu. Durant el seu viatge a Itàlia va entrar en contacte amb el classicisme i el neoclassicisme inicial, que només assimilaria temporalment i de manera superficial. L’estada a Itàlia li va permetre a Goya conèixer directament les restes de l’Antiguitat Clàssica i la pintura del barroc classicista i l’emergent neoclassicisme.

Anuncios
Pintures negres de Goya: El Aquelarre

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s